Орест (forko) wrote in ua,
Орест
forko
ua

лайфхак: натуральні "ешки"

Originally posted by rainy_lily at лайфхак: натуральні "ешки"
вчора купувала у супермаркеті йогурт. як завжди, читала склад. написано "Е 440 пектин". на щастя, маю зелене уявлення про добавки, тому не лякаюсь незнайомих "ешок", особливо якщо далі йде пояснення. хоча не можу зрозуміти, з якою метою компанія (а йогурт був від "Молокії") додає ще й Е-шну назву пектину - хіба з альтруїстичних міркувань, бо наскільки я розумію з упаковок продуктів, пишуть і просто назви, і просто "ешки", і те й ніше - словом, як хто собі хоче. певна річ, тут принаймні треба знати, що пектин - натуральна речовина, міститься у фруктах і коли ви варите варення, саме вона сприяє утворенню желе (чи геле)подібної структури.

у той момент я подумала, що нині значно більше шкідливих "ешок", ніж корисних. тому абсолютно безсенсовними для мене виглядають усі ці таблиці з десятками шкідливих "ешок". чи не простіше просто знати натуральні й нешкідливі?

так я і зробила, забила у пошук в гуглі "натуральні Е добавки". лінки на першій сторінці пошуку переважно кидали мене на списки шкідливих-штучних. а от повного списку натуральних я так і не знайшла. хтозна, може він на другій сторінці гугла))) а якщо серйозно - нас люблять тільки лякати. а показати іншу сторону забувають.

тому по крупинках вирішила визбирати корисну інфу про натуральні добавки. перш за все для себе. може і вам згодиться. я не хімік, я всього лиш журналіст, який має трохи "харчового" досвіду і використовує пошук, тому хіміки, якби шось не так, виправте.

перш за все подам тут такі загальні дані, які часто зустрічаються, але вони важливі.
отже, якщо номер "ешки" починається на:
1 - це барвники
2 - консерванти
3 - антиокислювачі (на дають окислюватись і псуватись продукту)
4 - стабілізатори(зберігають консистенцію)
5 - емульгатори(підтримують структуру)
6 - підсилювачі смаку і аромату
7, 8 - зарезервовані номери
9 - протипінні, глазуруючі речовини, покращувачі борошна, підсолоджувачі
чотиризначні числа від 1000 - ферментні препарати

сьогодні хочу написати про барвники, якщо комусь ще крім мене це цікаво, лишайте коменти, тоді писатиму продовження - меншими порціями є більше шансів усе запам'ятати)

Е 100 - куркумін (Е 100і) або турмерик (Е 100іі) - жовто-оранжеві барвники з куркуми і шафрану
Е 140 - зелений барвник, який отримують з водоростей або рослин (кропиви, шпинату тощо)
Е 160а - бета-каротин, оранжевий барвник. його добувають із продуктів, багатих на каротин, наприклад, з моркви (навіть спільні корені англ. carrot і слова бета-каротин про це говорять). але, ворнінг! іноді добавку синтезують хімічно - тоді вона носить код 160 а(і), якщо бета-каротин натуральний, то Е 160а (іі).
Е 160b - екстракт аннато, отримують із насіння дерева аннато. дає колір від жовтого до оранжевого.
Е 162 - червоний бурячковий барвник бетанін.
Е 163 — антоціани, отримані зі шкірки червоного винограду, смородини, горобини, червонокачанної капусти.
маєте щось додати - у коментах буду рада новій інформації:)

варто сказати, що, звісно, натуральний ще не дорівнює корисний. наприклад, кажуть, аннато може викликати алергію. але якщо вже обирати між ним і якусь штучною хімічною заразою, певна річ, я оберу його.

нині ці барвники досить часто застосовують - у тому ж йогурті від "Молокії". наприклад, в "Лісових ягодах", якщо не помиляюсь, є Е 162. загалом, як на мене, зараз це один з найякісніших йогуртів за складом, і з доступною ціною - але це абсолютне імхо.

словом, не все так страшно. тепер ваша черга, кажіть: писати далі?
Tags: Как страшно жЫть, Корисне
Subscribe
promo ua april 7, 2013 00:40
Buy for 5 000 tokens
Ласкаво просимо в спільноту "Кращі пости українського ЖЖ". Кожен з учасників може пропонувати свої чи чужі пости на розгляд редакції ЖЖ-Україна. Найцікавіші пости потраплять в блог ibigdan, на LiveJournal.ru і в LJTimes. Обов'язково читайте "Правила спільноти". правила спільноти…
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 12 comments