antin82 (antin82) wrote in ua,
antin82
antin82
ua

Мій перший блоготур - пивоварня "Пробка"

Originally posted by antin82 at Мій перший блоготур - пивоварня "Пробка"
У середу відбувся мій перший блоготур. Де майже все було вперше, тож з боку відкриття він повністю вдався.
Сам тур був до пивоварні, яка варить місцеве пиво - “Пробка”. До цієї подорожі, я нічого не чув про це пиво, не кажучи про вже про пивоварню.
Мій особистий досвід споживання пива складає біля 15 років.За цей час я скуштував багато різних марок та сортів пива з різних країн світу. Був я й у країнах - визнаних лідерах пивоваріння у світі - Німеччині та Чехії. Також куштував пиво й у Ірландії, але у них там , можна сказати, своє пиво. :)
А ось у Харкові, після продажу пивзаводу “Ригань”(як кажуть у Сімпсонах), зникло й місцеве пиво. Згадується лише пиво “Харківське” та те, що варить “Старгород”, але перше не масове, а друге продається лише у закладі.
Тож, до цього візиту я нічого не знав про місцеве пиво.
DSCF1862


Основним організатором відвідин був zarajsky. Подорож починалась з автовокзалу на Благбазі, де зустрівшись всі учасники туру (gatta_bianka, lisenok_2 та я) вирушили маршруткою до Дергачей. Де на території загасаючого заводу знаходиться пивоварня.

Біля брами нас зустрічав директор проекту Юрій, який провів нас до пивоварні та передав до рук головного пивовара - теж Юрія. Ці дві людини й посвятили нас в усі секрети пивоваріння.
DSCF1865

Історія самої пивоварні бере початок з квітня 2012, коли було зварено першу партію пива “Пробка”. А історія команди пивоварні налічує вже біля 10 років, з тих часів, коли вони разом запускали “Старгород”.

Так, як ми потрапили не до початку робочого дня, а трохи пізніше, то перша стадія процесу пивоваріння - подрібнення солоду - вже пройшла

DSCF1947

та тривала стадія затирання. Затирання - це процес коли подрібнений солод змішують з водою та нагрівають до температури 70°С і витримують певний час.

DSCF1840

DSCF1846

Потім затор фільтрують відділяючи сусло від дробини. До речі, сусло використовують для профілактики простуди, іноді з додаванням міцних алкогольних напоїв :), а пивну дробину використовують, як корм для худоби.

DSCF1912



Потім сусло повертається до сусловарні, де його кип’ятять з хмелем. Цей процес називається охмелінням сусла.

DSCF1919

DSCF1868

Для приготування пива використовують солод “Best Malz” (Німечинна) та “Жатецький” хміль (Чехія).
DSCF1848

Ще одним важливим компонентом пива є вода. “Пробка” використовує артезіанську воду зі свердловини глибиною 650.

DSCF1875

Щоб довести сусло до початкової температури бродіння проводиться його охолодження. Після охолодження отримуємо початкове сусло – сусло, яке пізніше надходить на бродіння.
В охолоджене сусло добавляють дріжджі і вміщують в танки для бродіння. В танках підтримується необхідна температура.

DSCF1882

Сахариди переброджуються дріжджами і перетворюються на алкоголь, СО2 і побічні продукти бродіння. Після головного бродіння дріжджі збираються в спеціальні дріжджові танки.

Пиво, яке пройшло етап бродіння, називають «молодим». Воно переходить в наступну стадію – доброжування за рахунок зміни температурного режиму і тиску. Для цього його перекачують в спеціальні ємності – лагерні танки.

DSCF1879

Для остаточного дозрівання «молоде пиво» витримують за певної температури, воно насичується вуглекислим газом, відбувається повільне доброжування залишків екстракту, освітлення. Під час доброжування формується остаточний смак і аромат пива.

За сучасними стандартами пивоваріння, пиво не повинно контактувати з повітрям під час його виготовлення і розливу, оскільки кисень згубно діє на смак хмільного напою. Тому, при розливі пива в кеги, їх попередньо заповнюють вуглекислим газом. Напій заливається поступово, витісняючи вуглекислий газ.

DSCF1881

Виходячи з того, що пиво “Пробка” є нефільтрованим та непастерезованим воно має дуже короткий термін зберігання при звичайній температурі повітря - до 5 діб. Тому розлите пиво частіше за все відразу вирушає до точок продажу. Але за необхідності його деякий час зберігають у холодильниках.

DSCF1901

DSCF1903


Доставка до точок продажу виконується у спеціально підготовлених автівках, тому пиво туди прибуває ще холодним. Але в зв’язку з тим, що автівка була у рейсі, ми її не побачили.

DSCF1885

DSCF1889

DSCF1891

Після використання кеги повертаються на пивоварню, де їх за допомогою цього автомату миють.

DSCF1898

До речі, увесь процес автоматизований. За ним спостиригають та контролюють з цього пульта

DSCF1923

DSCF1926

Після оглядин пивоварні ми перейшли до дегустації пива. “Пробка” має два постійнних різновиди - “Пробка” та “Пробка Lite” та ще періодично варяться сорти приурочені до якихось подій, наприклад - Oktoberfest, Зимове, Березневе.

DSCF1932

“Пробка Lite” має щільність 10,5% та міцність 3,5% об. П’ється дуже легко, тому ідеальне для літа, коли треба втамувати спрагу та не охміліти :)

DSCF1937

А ось з “Пробкою” треба бути обережніше :), бо пиво доволі хмільне - щільність 12% та міцність 4,5% об. Але незважаючи на це має чудовий смак.

DSCF1936

Ще у пивоварні є цікава послуга - "Пиво напрокат". Пиво для свят на природі наливають у пластикові кеги, які добре тримають температуру. Тобто можна взяти із собою 20 літрів холодного та смачного пива.

DSCF1943

Приємним сюрпризом були чеки на отримання пива у точках продажу усім відвідувачам пивоварні. Взагалі пивоварня склала враження відкритого та гостинного місця. З дуже добродушним персоналом, який не має секретів від споживачів. Своїм ставленням вони отримали ще одного споживача їх пива у моїй особі :) Добре що у нас є такі підприємства, які можна вважати взірцем для клієнтоорієнтованих закладів. До речі, на серпень планується відкриття ресторану “Пробка”. Гадає, що відвідаю його одним з перших :)

DSCF1949

Усій команді хочу побажати творчої наснаги та невиснажливої фантазії для нових сортів доброго пива ;)

Tags: Блогтуры, Україна, Харків
Subscribe
promo ua april 7, 2013 00:40
Buy for 5 000 tokens
Ласкаво просимо в спільноту "Кращі пости українського ЖЖ". Кожен з учасників може пропонувати свої чи чужі пости на розгляд редакції ЖЖ-Україна. Найцікавіші пости потраплять в блог ibigdan, на LiveJournal.ru і в LJTimes. Обов'язково читайте "Правила спільноти". правила спільноти…
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments